maanantai 27. lokakuuta 2014

Haluaisitsä keskustella cosplaysta?

Cosplaysta riittää paljon puhuttavaa. Moni sivustakatsoja voisi kuvitella, että homma on yksinkertainen, puku päälle tapahtumaan ja sillä hyvä. Kuitenkin tämän harrastuksen yksinkertaisen pinnan alla on paljon asioita jotka puhuttavat. Ne eivät näy yleensä ulospäin niille ihmisille, jotka tätä eivät harrasta.

Aika ajoin pinnalle pulpsahtavat kuumat aiheet. Puhuttavaa on löytynyt ostopuvuista, cosplayrasismista, ulkonäköpaineista, erinäisistä cosplayhin liittyvistä ohjelmista, cosplayn kirjoittamattomista säännöistä, kuin kulttuurellisista tavoistakin harrastukseen liittyen. Keskustelut ja kannanotot ovat mielestäni mielenkiintoinen lisä tässä harrastuksessa. Vahvoja mielipiteitä riittää, mutta joskus ihmiset eivät osaa katsella laatikon ulkopuolelta jotka toisinaan johtaa riitoihinkin asti.

Eriäviä mielipiteitä saa ja tuleekin olla, mutta se ei haittaa mitään vaikka kesken keskustelun toisen mielipide voisi muuttaa myös omaa mielipidettä. Tuntuu, että moni ihminen on jäänyt liian ylpeänä tai nokkavana omaan mielipiteeseensä kiinni, eikä toisen fiksu perustelu ja selkeät pointit voi kääntää missään nimessä päätä, koska silloin voisi, herran jestas sentään, todeta, että hei, totta, oma mielipiteeni oli liian jyrkkä, enkä tullut ajatelleeksi edes tuota kantaa. Pidän keskustelujen seuraamisesta, mutta liian usein ihmiset, jotka eivät viitsi millään antaa ylpeydelleen periksi ja jäävät jankkaamaan samaa asiaa huomioimatta toisen kommenttia asiaan suorastaan ärsyttää. Se, että ainoa oikea mielipide on oma, eikä mikään muu ole herättää kysymyksen, että miksi pitää osallistua keskusteluun, jos ei voi edes hetkeksi siirtää syrjään sitä omaa näkökulmaa ja miettiä myös toiselta kannalta.

Miksi sitten nyt kirjoitin tästä? En ole oikeastaan ikinä ottanut blogissani kantaa mihinkään kuumiin aiheisiin. Pohdin niitä lähinnä ehkä itse, eikä minulla juurikaan ole ollut sanottavaa, jota ei olisi jo jossain sanottu. Voin kyllä suoraan sanoa, että esimerkiksi cosplayrasismi on minusta yksi typerimpiä aiheita mistä cosplayharrastajat ovat puhuneet. Tuntuu, että rasismikortti pitää nykyään vetää aiheeseen kuin aiheeseen, ihan vain draaman takia. Suomessa tämä aihe ei ole niin esillä, enkä kyllä ihmettelekkään, että miksi, mutta muualla maailmassa tämä tuntuu olevan väittelyn ja vihan aihe. Milloin ihmiset keksivät, etteivät muut kuin aasialaiset voi cosplayata animeahahmoja tai milloin joku vetää herneen nenään siitä, että joku maitonaama värjää ihonsa cosplayssa tummemmaksi, jotta voisi olla enemmän hahmouskollinen. Suoraan sanottuna, mitä väliä. Kyllä minä aion värjätä ihoni tummemmaksi jos hahmoni iho on tummempi. Aion värjätä sen siniseksi jos hahmoni on sininen jne. En käsitä, miksi siitäkin pitäisi vetää paprika nenään. "Nokun ne tummaihoset ei voi värjätä ihoaan vaaleammaksi" Höpön pöpön. Voipas ihan yhtälailla. Oletteko nähneet sitä videota, missä tummempi ihoinen perhe meikataan vaaleammaksi ihan vain mielenkiinnosta, että miltä he näyttäisivät vaaleaihoisina. En minäkään siitä vetänyt norsua nenääni, koska jos joku haluaa värjätä ihonsa, niin siinähän värjää. Ei se minua mitenkään koske. Jos joku haluaa valaista minua, että miksi ihmiset vetävät sinivalaan nenäänsä tälläisestä jutusta, niin kertokaa. Minua kiinnostaa tietää, mikä kaikista meistä muka tekee eri arvoisia ihon värin mukaan. No nyt kyllä meni vähän muuksi puheeksi. Joka tapauksessa, en siis vain ymmärrä sitä eroa, että mitä pahaa on värjätä ihonsa tummaksi jos kerta sininen, violetti tai oranssikin on ok. Eihän se ole kuin cosplay, ei mikään mielenosoitus.

Oho, otinkin kantaa aiheeseen. Joka tapauksessa, vanha aihe. Move on. Yksi syy siihen etten ota kantaa asioihin, saattaa olla juurikin se, että minulla on joistakin asioista aika vahvoja mielipiteitä. Kuitenkin, mielipiteeni saattavat muuttua matkan varrella, mikäli joku esittää kannan joka ei ole edes tullut mieleeni. En kuitenkaan jaksaisi editoida koko postausta :).


******


Minun ei pitänyt edes koko aiheesta kirjoittaa, vaan ihan muusta, mitä olen saanut aikaiseksi.

Maki Love Live! School idol project -cosplay on edennyt jonkin verran. Ihan hyvään tahtiin, mutta voisihan se nopeamminkin valmistua. Kävimme Helsingissä ostelemassa kankaita ynnä muuta. Sain kahteen cossiini lähes kaikki kankaat. Vain Tinan mekkokangas jäi ostamatta, mutta sekin on nyt hoidossa ja tilattu.

Milky.. mikähän se oli omena? Hyvää oli

Sain viimein etsinnän ja Kisun termistön avulla löydettyä itselleni ebaysta myös hatun Maki cosplayhin joka tarvitsee vain koristukset. Pitäisi varmasti oikeasti alkaa opettelemaan erinäisten vaatekappaleiden nimiä, että tutoriaalien ja muidenkin etsiminen olisi helpompaa. Täytyy etsiä jostain sivu tai jokin missä on kuvien kera vaatekappaleita ja niiden nimityksiä. Joka tapauksessa, olen saanut Makin paidan tehtyä ja aloitin takkihuppari asiaa.

Karvat suurimmaksi osaksi nuppareilla kiinni
Pitäisi vaan tarttua kunnolla ja tehdä tuo valmiiksi kun siihen ei hirveästi vaadita. Ja pääsisin viimein eroon tuosta karvan käsittelystä, ai että miten se leijailee nenään kutittamaan.

Pelastin myös yhden vanhan peruukkini minkä luulin olevan jo mennyttä kalua. Peruukki siis oli Sao cossissani ja suoraan sanottuna, en ole mestari vieläkään muokkaamaan peruukkeja, enkä ollut silloinkaan kovin osaavainen. Tämän johdosta peruukki on takutettu leteille ja siihen on lisätty erikeepperillä ja ompeleilla lisä hiusta.

En tajunnut ottaa kuvia peruukista tämän enempää ennen kuin ryhdyin toimeen
Liimaa ja vähän selvitettyä tukkaa

Loppujen lopuksi tukasta tuli ihan hyvä johonkin toiseen projektiin sopivaksi. Sain jopa liimat ja lisäkkeet poistettua kun annoin peruukin lillua lämpimässä vedessä (siis oikeasti unohdin sen sinne puoleksi päiväksi).

Karhea, mutta projekti kelpoinen
 Olin oikeasti aika ylpeä että sain sen vielä pelastettua. Ja ompahan taas yksi keltainen peruukki :D.

Ylipäätään olen lähinnä tässä pelaillut LoL:ia ja Wowia. Suoraan sanottuna, en ollut yhtään innoissani uusista Night elf modeleista. Niiden naisten naamoista siis u_u. Blizzardin myyntipuhe silloin tosiaan oli, että "Vanhat hahmot päivitettyinä modeleina vanhoja versioita kunnioittaen". Vaikka mikään ei ole vielä pysyvää ja Blizzard ottaa feedbackin vastaan jotta voisi muokata hahmot sellaisiksi kun yleisö niistä haluaa, niin silti oli vain pakko tehdä oma photoshop versio uudesta naamasta millaisena MINÄ sen haluaisin ja enemmän alkuperäinen hahmon näköisenä. Alla tulos.

Ylhäällä vanha, vasemmalla uusi ja oikealla minun versioni
Kirjoitin Wow europen foorumeille, mutta hirveän korkeita odotuksia minulla ei ole. Toivon kuitenkin, että Blizzard edes näkisi ja lukisi ne. Yleisesti muokkaukseni ovat aika pieniä ja ehkä pikemminkin kosmeettisia parannuksia. Olen ihan tyytyväinen hahmoni uuteen liikkumiseen ja muihin. Kuitenkin uusi naama ei minusta ollut sama kuin vanhan hahmoni naama. Söpöä pientä rakoa huulissa ei ollut, silmät olivat yli hohtavat eikä silmiä ollut korostettu kuten vanhassa. Mielestäni hahmoni näytti enemmän nuorelta mieheltä kuin naiselta. Myös kasvomaalaukset olivat liian räikeät ja punaiset. Uusia hiuksia rakastan ja ponnarisysteemit ovat tosi ihanat. Pahinta minusta kuitenkin oli, että muutamat rodut kuten Dwarf malet ja Orc malet näyttivät upeilta, mutta osa taas oli hirveän kiirehdityn näköisiä. Pelaamisesta en nyt aio sanoa mitään, koska näin lisärin korvilla ei sillä hirveästi ole väliä. Sekin on vielä säädössä.

Teraa en ole jaksanut juurikaan pelailla, mutta olen aina päivittänyt sen siltä varalta, että jos tekeekin mieli pelata, niin pääsee pelailemaan heti. Halloween eventti myös kiinnosti ilmaisten (mutta väliaikaisten) roinien takia, joten loggasin katsomaan mitä paketista tulisi.

Hmm...
 Tämä on yksi niistä puvuista jotka eivät mielestäni sovi elineille, mutta taas castaniceille kuin nenä päähän. Kulmien kohottelusta huolimatta innostuin kuvaamaan pari screenshottia ihan koska ulkona kylmä ja pelissä kiva meri maisema.


Tekisikö ees mieli mennä uimaan?
 Näin voidaan leikkiä, että ollaan jossain lämpimässä maassa tällä hetkellä. Suomen neljä vuodenaikaa on ihan kiva juttu, mutta kyllä ehkä silti mielummin hiekkaranta meren ääressä kuin tihkusade ja harmaa pimeä päivä.


Ps. Odotan vieläkin niitä Traconin kuvauspalvelun kuvia. Ja Cosvisionin ryhmäkilpailun kolmannen sijan palkintoa, joka on naurettavasti siirtynyt ties mistä syystä milloinkin. Puhumattakaan patoutuneesta tuskastani kun sitä nettipukukilpailua ei ikinä Tracon 8 jälkeen järjestettykkään. Miten aina conien jälkeen hommat tuntuvat lässähtävän kasaan?


6 kommenttia:

 1. Tuosta rasismi jutusta sen verran, että jotkut mustat ottavat sen loukkauksena, jos valkoinen maalaa ihonsa ruskeaksi/mustaksi. Sitä perusteltiin, että kymmeniä vuosia sitten näyttelijät tai koomikot maalasivat naamansa mustien ihmisten pilkkaamis mielessä ja siitä naaman maalaaminen on ollut huono juttu.
  En tiedä voidaanko samassa asiassa puhua cosplayn kannalta, mutta nyt halloweenin aikaan juttu on ollut esillä.
  En ole koskaan kuullut/lukenut, että cossaajaa olisi haukuttu rasistiksi jos on käyttänyt jtn itseruskettavaa voidetta, mutta jos joku halloweenina maalaa naamansa niin joku pillastuu?

  Omasta mielestä ihmiset saavat cossata ketä haluavat maalien kanssa tai ilman. (omistan ihan liikaa valkoista ja harmaata ihomaalia...)

  2013. desustakaan ei varmaan ikinä julkaista kaikkia kuvauspalvelun kuvia... Ainakin kaveri odotti niitä innolla, mutta ei ikinä löytänyt kuvaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun valaisit asiaa. Luulisi että kymmenien vuosien päästä kuitenkin oltaisiin voitu jättää tämäkin jo taakse, mutta kaipa jossain päin maailmaa (Amerikoissa ainakin) vieläkin nostetaan haloota jutusta. Olen itse kuullut, että jotkut cossaajat ovat saaneet rasistisia kommentteja ihonsa värjäyksestä. Sinänsä typerä homma kun ei cosplay harrastajat kuitenkaan rasistisessa ja pilkkaavin mielin itseään värjäile. Kyse on kuitenkin hahmon kunnioittamisesta ja hahmouskollisuudesta.

   Toivottavasti näin ei nyt kävisi minkään Traconin kuvienkaan kanssa. Anikin kuvapalvelussa on monta Traconin kansiota, mutta suurin osa niistä käsittelee kilpailuja.

   Poista
 2. Minusta on kurjaa, että cosplay, jonka pitäisi olla hauska asia, nostattaa niin paljon juttuja jotka saa ihmiset käyttäytymään tosi törkeästi toisiaan kohtaan. Olin muutama vuosi sitten tosi innostunut cosplaystä, mutta siinä harrastusmaailmassa vallitseva jotenkin tulehtuneen oloinen ilmapiiri sai innostukseni laimenemaan. Tuntuu, että nörttien iloisesta harrastuksesta on tullut raaka taistelutanner. Mielipiteiden vaihto tuntuu usein rakentavan keskustelun sijaan ilkeilyltä ja riidanhaluiselta inttämiseltä. En tiedä millainen harrastajapiiri nykyisin on ja millainen tunnelma harrastuksen sisällä nykyisin vallitsee, toivottavasti ilmapiiri on parantunut siitä miltä se minusta vaikutti muutama vuosi sitten.

  Itse olen törmännyt netissä sellaiseen älyttömyyteen tämän cosplay-rasismin suhteen, jossa joidenkin itsearmoitettujen cosplaypuristien mielestä tummaihoiset ihmiset eivät saisi cossata mitään japanilaisia tai länsimaalaisia hahmoja. Olen nähnyt netissä monia todella onnistuneita cossikuvia jossa tummaihoisemmat ihmiset cossaavat alkuperäisteoksessa vaaleahipiäisiä hahmoja ja toisinpäin. Minusta on ihan älytöntä alkaa "kieltää" joltakulta jonkun tyyppisen hahmon cossaamista ihonvärin tai muun vastaavan ominaisuuden perusteella.
  Minusta jokin naamiaispuku tai sen oikeellisuus ei ole mikään syy alkaa syrjiä tai haukkua jotakuta oikeaa ihmistä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä kanssasi Spica! Kun kerta halutaan pitää hauskaa, miksi sitten pitää asioista riidellä ja aiheuttaa turhaa draamaa varsinkaan jos asia ei koske itseään? Jos jossaipäin mediaa cosplayn piirissä tietty porukka alkaa aiheuttamaan draamaa tai dissaamaan niin minä pesen automaattisesti käteni pois asiasta. Ei ole mitään järkeä alkaa pahoittamaan mieltä vain siksi, että joillain ihmisillä on draama hakuisuus päällä tai haluavat leikkiä trolleja. Parempi ettei tuhlaa energiaansa sellaisiin hölmöyksiin. Harmi että yhteisön käytös sai sinunkin intosi laimenemaan.

   Minusta mikään rodullinen ero ei ole mikään syy rasismille. Sama keskustelu pyörii myös auttamatta kehonmuodon ympärillä. Ei se cosplay niin kuolemanvakavaa ole. Kenellä ihmisellä muka on valta päättää että mitä kukin saa tehdä ja miksi. Jos jonkun silmät kärsivät siitä, että olen länsimaalainen ja cossaan hahmoa joka on pelissä japanilainen niin so what. Ei ole minun ongelmani tosiaan eikä se kuulukkaan kenellekkään muulle, että mitä minä teen. Jos niin kamalasti asia kiusaa, niin kannattaa mennä sinne oman päänsä sisään ja miettiä miksi ihmeessä toisen pukeutuminen haittaa.

   Yleensä vielä tuntuu, että cosplayn "penkkiurheilijat", eli ne jotka eivät cossaa, mutta seuraavat skeneä, ovat niitä joilla muka on oman mielensä mukaan valta päättää sääntöjä tälle harrastukselle. Monissa ulkomaailaisten keskusteluissa on tullut vastaan lauseita "No en mä cossaa, mutta minusta asian pitää olla näin, kaikki muu on ties minkä vastaista". Ihan kun oltaisiin jossain missikisoissa missä pitäisi olla se yleisölle miellyttävin. Mutta kun tämä cosplay harrastus on itseään varten, ei muita varten. Mikseivät ihmiset voi vain nauttia tästä harrastuksesta katsomatta ihon väriin tai kehon muotoon? Ei kai se heiltä kuitenkaan ole mitenkään pois. "Sä häpäiset mun tärkeen hahmon" on myös ihan typerä argumentti. Ensinnäkään, vaikka kuinka väittäisit jonkun animehahmon olevan sinun ihan ikioma waifu tjs, niin se hahmo ei ole sinun, eikä ikinä tule olemaankaan. Jestas. Kyllä taas lähti tälläinen romaani, muttakun... :D

   Poista
 3. Voi apua o___O
  Muutenkin ois järkky mennä wowiin takas (mikä käy mielessä vähän väliä ja ikävä on), kun on ollut poissa muutaman vuoden ja sitten jos mun rakkaat hahmot ei näytä samalta!! Aaargghh! Mulla on kans yks päähahmoista night elf naikkonen, violetilla tukalla varustettu hunu.

  On kyllä tosi häröttävän näköinen tuo uusi versio, toivottavasti päivittävät sitä myöhemmin lisää!

  ~ Frillycakes ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Minäkin kiinnyn omiin hahmoihin ja joskus pelkän low levusenkin poistaminen tuntuu kauhealta. Toivon tosiaan, että noita naamoja vielä fiksattaisiin, ja kuulemma palautetta siitä on saatu ja hommaa alettu (kai?) hoitamaankin. Kuitenkin mukavaa, että asialle aiotaan vielä tehdä muutoksia. Huomaa, että jonkin verran ainakin on pelaajien mielipiteet huomioitu.

   Poista