maanantai 4. syyskuuta 2017

Mielipiteeni ihon värjäämisestä cosplayssa

Blackface, yellowface.. Tuo syvästi Amerikassa paheksuttu asia on nyt lähivuosina myös rantautunut ihan Suomenkin cosplaypiireihin. Puhunkin tässä postauksessa (kaikesta mahdollisesta kakista huolimatta) miksi minusta ihonsa värjääminen cosplayssa ei ole sama asia kuin blackface.

Hieman omin sanoin mitä blackface entisaikaan oli (hyvin lyhyesti ilman yksityiskohtia). Yleensä valkoinen ihminen maalasi naamansa mustaksi ja esitti vitsejä, esityksiä ja lauluja yms. pilkaten ja esittäen stereotypioita tummaihoisista, Amerikassa siis afrikan-amerikkalaisista. Ikävä juttu. Jossain vaiheessa tajuttiin, että moinen on rasistista.

Cosplay piireissä on aina kohistu siitä, että mikä on väärin ja rasistista, eikä ihme, että tästäkin aiheesta kohistaan myös aika ajoin Suomessakin.
Minä en hahmoa valitessani cosplay kohteeksi katso, että mikä hänen ihonvärinsä on. Itse näen ruskean ja tumman ruskean ihan yhtä osana värikarttaa kuin violetin, sinisen tai oranssin ihon. Mielestäni usein, kun yritetään väkisin yhdistää ihon värjääminen (tummaksi) cosplayssa blackfaceksi, unohdetaan se yksi isoimmista asioista. Blackface on tarkoitettu pilkkaamiseksi ja vähättelyksi, kun taas varmasti KUKAAN ei cosplayssa päätä hahmoa valitessaan, että tämän minä valitsen, että voin pilkata tummaihoisia. Cosplayssa hahmo yleensä valitaan designinsa vuoksi tai rakkaudesta hahmoon. Jos vaaleaihoinen valitsee tummaihoisen hahmon kaikkien vaaleaihoisten yli, luulisi sen olevan pikemminkin kunnianosoitus?

Myöskään en pidä siitä, että automaattisesti osa ihmisistä päättää, että tuota hahmoa x ei voi cossata vaaleaihoiset ollenkaan edes omalla ihonvärillään koska "whitewashing". Mikä siis kelpaa? Sekö, että vain saman rodun omaavat saavat cossata vain oman rotunsa hahmoja? Tästä päästään melkein jo aiheeseen "Vain Japanilaiset (ja Aasialaiset) saavat cossata animehahmoja", joka itsessään jo aiheuttaa pään hakkaamista seinään. Mielestäni jopa yellowfacea yritetään sovitella cosplay/animehahmot muottiin. Joidenkin mielestä yellowface on sitä, että et saa meikata itseäsi aasialaisen näköiseksi. Miten määrität aasialaisen näköisen? Et saa tehdä kissansilmä meikkiä, jos sen jälkeen silmäsi näyttävät enemmän mantelinmuotoisilta? Entä jos silmät ovat jo mantelinmuotoiset, mutta olet vaikka muun maalainen? Etkö saa käyttää meikkiä ollenkaan? Jos haluan seurata japanilaisen tekemää meikkitutoriaalia jossa esim posket teipataan korkeammalle jotta leukaan tulisi enemmän v-muotoa, olenko rasisti? Mielestäni myös tässäkin unohdetaan yellowfacen merkitys. Joka ympäripyöreästi oli sitä, että valkoisia ihmisiä palkattiin elokuviin aasialaisia esittämään ja puettiin aasialaisen näköisiksi.

Mielestäni muutenkin on ikävää, että kaikki fiktiiviset hahmot on pakko lokeroittaa johonkin tämän maailman rotuun. Vaikka hahmon tiedoissa lukee fiktiivisen hahmon rotu, se myös lokeroidaan joidenkin ihmisten toimesta. Pari esimerkkiä roduista, jotka eivät ole Poc ihmisten rotuja:

Amalia sarjasta Wakfu. Amalia on Sadida
Fenris Dragon Agesta on haltia
Katara Avatar (The last airbender) sarjasta kuuluu Vesiheimoon

Näistäkin on tullut cossaajille tosi kiukkuista kommenttia jos ihonsa on värjännyt. Usein tunnutaan unohtavan, että cosplay on hauska harrastus jossa voi olla kuka vain. Joidenkin mielestä kuitenkaan et. Osalle ihmisistä on jopa menty valittamaan kesken conin tai sanottu ylipäätään, että et voi cossata tuota hahmoa (esimerkiksi Disneyn Tiana) koska hän on musta ja sinä et. Et edes omalla ihon värilläsi. Mikä on aika ikävää, koska minä ainakin olen kokenut, että cosplay on harrastus minkä pitäisi jakaa iloa eikä pelkoa. Pahimmissa tapauksissa olen nähnyt cosplayaajien kirjoittavansa kuviensa kuvauksiin, että "me olemme tässä kuvassa vain ruskettuneita, emme värjänneet ihoamme. Tässä todisteena kuvasarja". Olin tosi tyrmistynyt tästä. Osa ihmisistä on vieläpä sitä mieltä, ettei vaaleaihoiset saisi edes ruskettua, koska se on "rasistista". Entäpä sitten esimerkiksi D&D:n drowit jotka ovat melkein mustaihoisia? Eikö heitäkään saisi cosplayata? Vai missä menee raja, mikä on tarpeeksi tumma ja mikä ei? Mikä värisävy on rasistinen ja jos se on viileämpää sävyä, eikö se silloin enää ole rasistinen?

D&D drow rogue


Minusta on uskomatonta, että nämä, joiden mielestä blackface on = värjäät ihosi ruskeaksi, mainostavat olevansa oikeuden asialla, mutta silti jakelevat anonyyminä tappouhkauksia. (Tämä tietysti on kärkäs yleistys, eikä todellakaan koske edes puolta porukkaa). Minun mielestäni silti blackfacea ei tulisi yhdistää cosplayhin, koska cosplayn idea ei todellakaan ole muiden rotujen rasistinen pilkkaaminen.  En ymmärrä miksi ihmiset haluavat väen vängällä pitää elossa tuommoista asiaa joka on nyt historiaa.

Jos halutaan välttämättä nostaa rasisti kortti esiin, voidaan pohtia myös vähän kaikenmoisia muita asioita, joiden puolesta loukkaantuvat enimmäkseen ihmiset, joita asia ei edes koske. Ymmärrän tasan, että esimerkiksi "intiaanipäähineen" pitäminen muiden kuin alkuperäiskansojen päässä voi olla rasistista, koska päähineellä on myös paljon symbolisia ja pyhiä merkityksiä. Mutta esimerkiksi sitä en ymmärrä, että jotain tiettyä hiustyyliä ei saisi pitää, koska jotkut ovat keksineet että se on rasistista. Esimerkiksi jos vaaleaihoisen ihmisen hiukset letitetään näin


se on muka rasistista. Ei väliä mikä ihmisen tausta on (vaikka vaaleaihoinen latino), mutta jos ihonväri on väärä, niin asia on yhtäkkiä nou nou. Olen kuullut näitäkin tapauksia, missä esimerkiksi henkilön kaverit ovat haukkuneet rasistiksi henkilöä, joka tarjoili sushia ja aasialaisia ruokia omissa häissään. Katy Perryä myös arvosteltiin kovasti, kun hän käytti keikkansa aikana Japani inspiroituneita tanssikuvioita, taustoja, vaatteita ja meikkiä. Itse en näe tässä mitään vikaa. Minusta keikka vain kertoi miten paljon Katy Perry tykkää Japanista ja sen teemoista. En usko, että kukaan Japanilainen olisi asiasta loukkaantunut. Yleisesti ottaen Japanilaiset ovat ilmeisesti hyvin iloisia mikäli joku kiinnostuu heidän kulttuurista tai haluaa käyttää esimerkiksi yukataa (joskus jopa siinä määrin, että raahaavat länkkärin yukataostoksille). (Tämä väittämä perustuu lähinnä muutamaan youtube videoon jossa haastateltiin japanilaisia juurikin näiden asioiden tiimoilta).

Tulee ihan mieleen se pokémon elokuvan Meowth: "Jos kiinnittäisimme huomiomme siihen mikä meitä yhdistää eikä siihen mikä erottaa, niin kuka ties.."

Minusta koko blackfacen yhdistäminen cosplayhin on turhaa. Miksi kylvää pelkoa ja negatiivisia tunteita aiheella, joka itseasiassa ei edes liity harrastukseen? Minä ainakin aion valita hahmoni edelleen sen mukaan mistä hahmosta pidän. Minulle ei ainakaan ihonväri ole asia, jota ensimmäiseksi hahmossa katson. Katson itse hahmoa. Näen hahmossa ensimmäiseksi persoonan ja designin. Se onko hahmo vihreä vai punainen ei ole minulle merkityksellistä. Se kuuluu hahmoon. Minä ainakin ihailen niitä henkilöitä jotka jaksavat ihoansa värjätä cosplayta varten. Siihen kuuluu aikaa ja se on yhtä taiteenlaji kuin cosplayaaminen muutenkin. Mutta en bashaa niitä jotka eivät ihoansa halua tai jaksa värjätä. He cossaavat miten haluavat ja se on okei, tämä on vapaa maa. Joissakin tapauksissa saattaa näyttää, että jotain oleellista hahmosta puuttuu, mutta se ei ole minun ongelmani ollenkaan enkä siitä aio kenellekkään mennä valittamaan, vaan kukin saa tässä harrastuksessa cosplayata miten haluaa.

Tähän loppuun mainio artikkeli aiheesta:
 
 http://nerdreactor.com/2015/09/29/blacked-out-discussing-cosplay-black-face/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti