perjantai 20. helmikuuta 2015

"Tänne hän kuulu ei"

En tiedä mistä tuo Leijonakuningas biisi iski päähän. Tämä teksti sisältää kärjistetyn oman mielipiteeni aiheesta ohjelmakartan sisältö ja ristiriitaisuus haluamisten kanssa.

Jo vuosi sitten frostin jälkeen tuli hirveä mylläkkä K-18 ikärajasta. Sen oli tarkoitus rajata kävijöitä "oikeanlaisiin" ja "haluttuihin" conkävijöihin joiden uskottiin löytyvän ikärajan takaa. Silloin minusta suoraan tuntui "oikeanlaisen conkävijän" kriteereitä lukiessa, etten ole oikeanlainen conkävijä. Käyn vain niissä ohjelmissa, jotka minua kiinnostavat. Hengailen, kuvailen ja teen muuta sillä aikaa kun kiinnostavaa ohjelmaa ei ole. Pitäisikö minun siis jättäytyä pois coneista ja antaa lippuni niille jotka ovat halutumpia conkävijöitä?

"Te ette ole arvokkaita kävijöitä. Vain conin kohderyhmä on". Liian usein kuulee, että cossaajat eivät ole arvokkaita con kävijöitä. Miksi eivät? He cossaavat conin aikana, eivätkä välttämättä käy muissa kuin cosplay aiheisissa ohjelmissa. Syystä kiinnostus, aika tai hankala cosplayasu. "Me ei haluta tälläisiä cossaajia meidän coneihin jotka puhtaasti keskittyvät anime/manga/höpöhöpö kategoriaan". Kysymys kuuluu, miksi ihmeessä sitten coneihin laitetaan ohjelmaa, joka liittyy cosplayhin, kun kerta cossaajat ovat conien pohjasakkaa kun eivät osallistu muihin ohjelmiin? Cossaaja joka cossaa conissa ja käy katsomassa vain cosplay aiheisen ohjelman on siis tällä logiikalla huono conkävijä. Ihminen joka käy katsomassa 3 tai enemmän ohjelmia on selkeästi parempi con kävijä. Täydellinen conkävijä tietenkin sitten on sellainen, joka osaa käyttäytyä ja käy kaikissa mahdollisissa ohjelmissa missä vain voi ja kerkeää ilman mitään ajankääntäjää tai vastaavaa laitetta ja tietenkin antaa palautetta kaikista ja kaikesta miten con voisi kehittyä.

Oma tärkeysjärjestykseni coneissa on cossaaminen, cosplayaiheinen ohjelma ja sen jälkeen muu con ja sen loput ohjelmat.
"Cossata voi muuallakin". Melkein kaikissa coneissa järjestetään cosplay aiheista ohjelmaa, yleensä varsinkin kisojen muodossa. Miksi siis coniin ei saa tulla jos on kiinnostunut vain tälläisestä ohjelmasta? Pitääkö minun olla kiinnostunut animesta että voin mennä Desuconeihin katsomaan isoja cosplaykisoja? Pitääkö minun pitää peleistä voidakseni päästä Yukiconiin katsomaan cosplay aiheista  ohjelmaa? Pitääkö minun olla kiinnostunut roolipeleistä voidakseni mennä Traconiin katsomaan cosplay aiheista ohjelmaa? Ei. Jos conissa on tarjottavaa jostain mielenkiintoni kohteesta asiaa, voin mennä katsomaan vain sitä. Jos olen sillä "Huonompi conkävijä" niin voi voi ja lämmin leipä. Jos conin järjestäjät pistävät WCS tai NCC kisoja ohjelmiinsa ja valittavat samaan aikaan kun "Nyyqh, mun con on PUHDAS  X painotteinen con, miksi sinne tulee jotain muita hippiäisiä jotka vaan hengaavat, cossaavat tai tekevät jotain muuta". Nii-in. Sanopa se.

"Miksette cossaa muualla? Miksette järjestä omaa cosplay tapahtumaa". Miksi pitäisi kun isot kisat ja muut ovat muissa coneissa? Kun cossaan, haluan esitellä muillekin aikaansaannostani ja nähdä muiden aikaansaannoksia ilman mitään miittailuhenkeä ja ilman että pitäisi tutustua keheenkään jos en niin tahdo. Coneissa voi vain mennä ja katsella pukuja. Netisssä toki on kanavia joilla cosplaysta voi puhua ja tietoja jakaa, mutta ei se tarkoita että cosplay harrastajien pitäisi alkaa kaappicossaajiksi eikä osallistua coneihin, koska he vain tekevät siellä sitä mistä pitävät. Ei, se ei ole sama mennä jonnekin kadulle puvussa hillumaan niinkuin joku joskus ehdotti hienosti. Ainut ihan puhtaasti cosplay painotteinen con on tainnut olla Cosvision, joka on järjestetty vain kerran näin toistaiseksi ja seuraavan kerran järjestetään vuonna 2016. Ja uskokaa pois, silloin totesin, että vihdoin con, jossa oikeasti ohjelmakartassa on niin paljon itseä kiinnostavia ohjelmia, ettei tiedä miten päin edes olisi. Harrastan animea, mangaa, pelejä ja jne asioita, mutta ilmeisesti olen jotenkin huono conkävijä, jos en halua tai minua ei kiinnosta käydä katsomassa jaarittelua juuri katsomastani sarjasta, oli se sitten kuinka hyvä tahansa. Pohdiskelua sarjasta kuitenkin tulee harrastettua muiden ihmisten kanssa ja välttämättä mikään syvempi ajattelumaailma sarjan takana ei kiinnosta minua, koska koen yleensä sarjan vain viihdykkeenä, enkä minään filosofian pohdiskelumaailmana. Joskus saatan ostaa sarjaan liittyviä tuotteita, koska pidän sarjasta. Tämä on siis minun suhtautuminen animeen ja mangaan, jotka ovat itselleni vain viihdykkeitä, eivät elämäntyyli. Toisin sanottuna, ette voi valittaa, että coneihinne tulee harrastajia jotka ovat kiinnostuneita vain murto-osasta ohjelmasta, jos kerta itse laitatte mokomia ohjelmia sinne. Ymmärrän tietenkin myös ajatuksen siitä, että ensisijaisesti coneihin tultaisiin sen isomman aiheen takia ja pienemmät aiheet olisivat vain plussaa ja sivutuotteita. Se vain, että kun cosplaykisoja ja -aiheita on ripoteltu eri coneihin, niin ihmiset haluavat saada sen vuorovaikutteisemman harrastuksensa osan näistä coneista kun yhtä yhtenäistä linjaa ei ole. Cosvision on asia erikseen, mutta onko se sitten hyvä, että kaikki conit määriteltäisiin tiukasti sisältönsä mukaan? Missään ei voisi näkyä yhtään cossia, koska se ei liittyisi coniin. Missään ei saisi olla yhtään pelihuonetta, koska se ei liittyisi coniin. Taidekujaakin pitäisi harkita ja vaatia, että taide siellä vähintäänkin olisi conin sisällön mukaista samoin kuin myyntipöydissä.

Ei ole sama asia nähdä cossista kuvaa, kun nähdä cossi livenä, liikkeessä moniulotteisena ja vielä mahdollisuutena kysyä tekijältä osista paikan päällä. Mikään iso miitti ei ole tähän tarkoitukseen sopiva. Myös ne ihmiset, jotka ovat kiinnostuneet cosplaysta vain jonkin verran, mutta eivät esimerkiksi cossaa, pääsevät coneissa myös kurkistelemaan harrastusta monimuotoisesti.

Tämä siis oli omakohtainen mielipiteeni, en tosiaankaan leimaa muita cossaajia, koska uskon että monetkin käyvät ihan asiaan kuuluvissa ohjelmissa.

// Pitääkin ilmeisesti muokata, sillä ihmisiltä tuntui menevän pointti tässä hukkaan. Kyse ei ole siis mistä syrjitäämpä cossaajia ja heitä ei haluta coniin VAAN siitä, että osa ihmisistä oikeasti on kiinnostunut vain siitä murto-osasta ohjelmakartassa joka ei välttämättä edes ole conin alkuperäistä aihepiiriä ja se tuntuu olevan ongelma järjestäjille, koska heidän tapahtumiin, jotka keskittyy aiheeseen X, tuleekin harrastajia jotka ovat kiinnostuneet vain siitä pienestä parista ohjelmasta, jotka eivät edes sivua conin alkuperäistä aihetta. Luulisi, että järjestäjät olisivat ymmärtäneet tämän asian laittaessaan sinne ohjelmakarttaan sen pikkuisen asian ohittavan ohjelman.

Ja cosplay on aiheena vain esimerkki. Sen voi korvata myös jollain muulla vaihtelevalla kiinnostuksenkohteella.

///Ilmeisesti jotkut ovat vetäneet omia johtopäätöksiään tästä postauksesta. Olen selkeästi huono ilmaisemaan itseäni, kun postaukseni aihetta luullaan "Desucon vihaa cossaajia!" -tyyliseksi, joka ei todellakaan ollut tämän postauksen idea. Vau. Ihmiset.

Random asiaan kuulumaton Fizzy11 kommenttia:

 1. Oon kyllä aivan samaa mieltä sinun kanssa.. En ole seurannut keskusteluja aiheesta, törmäsin asiaan ensi kertaa vasta nyt tämän postauksesi kautta ja kuulostaa kyllä tosi kummalle jos jotkut on alkaneet tuollaisesta inistä >.< Musta jokainen on ihan yhtä lailla "arvokas" con-kävijä, tuli paikalle sitten normivaatteissa, jätesäkissä tai cossiasussa ja kävi katsomassa ohjelmaa tai ei. Jotkut nimenomaan haluaa paikalle ohjelman takia, toiset haluaa ehkä vaan hengata, kierrellä myyntikojuja ja tavata kavereita joita ei muuten tulisi nähtyä tai jopa tavata kokonaan uusia tuttavuuksia. Jotkut ei välttämättä edes haluaisi maksaa lippua jos conissa on ohjelmaa mikä ei kiinnosta, toiset taas on valmiit maksamaan vaikka tarkoitus olisikin vain cossata ja hengailla. En nyt sitten tiedä onko tuossa nimenomaan haettu sellaista vähän koulu/opiskelumaista conia jossa pitäisi siirtyä ohjelmasta toiseen ja hiljaa napittaa paikallaan kuunnellen paneeleita ja joku cossaaminen ja hengaaminen on ihan voi apua hirveetä lapsellista tukkivat joka paikan?

  Ja mitä tuohon ikärajaan tulee, etenkin tästä Japani-kulttuuri väestöstä löytyy ihmistä joka lähtöön ja ikä usein on vain numero... Joku voi vielä kolmekymppisenäkin hyppiä seinille ja tukkia kaikki rappuset ja käytävät "pikkuernujen" kanssa, kun taas joku alle 18v. voi vaikuttaa henkisesti vanhemmalta kuin nää jotkut kolmekymppiset XD Tietty sitten paneelien yms. sisällössä voidaan huomioida mille ikäluokalle ohjelma on suunnattu ja millaista ohjelmaa ylipäänsä voidaan mukaan ottaa. Mutta tuntuu hölmöltä että kaikkien pitäisi sitten olla kiinnostuneita kaikesta ohjelmasta ^^;

  Suomessa ehkä suurimpana ongelmana on se, että täältä löytyy con-kävijäkuntaa jo niin paljon, ettei enää tahdo löytyä tarpeeksi suuria tiloja jonne mahduttaa kaikki halukkaat X'D Helsingin Messukeskus ois siinä suhteessa aika bueno ja sinne mahtuisi oikeasti varmaan kaikki, ettei sitten ainakaan tarttis siitä mieltään pahottaa jos lippua ei kaikille riitä. Mutta kai jotkut ihmiset aina keksii valittamista vaikka asiat olisi kuinka :/ Täytyy vaan toivoa että jatkossakin riittää ihmisiä jotka coneja ylipäänsä jaksaa järjestää!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kummalta ettei cossaajia tahdottaisi coniin! En ole ikinä törmännyt tällaiseen väitteeseen aiemmin. Minun käsitykseni mukaan Frostbitestä haluttiin pois ne kirkuvat, sotkevat ja coniaan huvipuistona käyttävät lapsoset joiden käytöksen takia con on kaikille muille kävijöille silkkaa piinaa. Frostbitessa oli nimittäin tänä vuonna todella paljon cossaajia, mutta silti missään ei ollut kaoottista, meteliä eikä sotkua. Eikä tällaisen varttuneemman harrastajan tarvinnut tuntea myötähäpeää kenenkään käytöksen takia.

  VastaaPoista
 3. No johan on jos cosplay-harrastajat ei ole tervetulleita coneihin. o_ó Onneksi en yhtään seuraa Suomen anime/mangapiirejä niin olen autuaan tietämätön tällaisista nurinoista. Tuolla logiikalla olen sitten varmaan tosi huono conikävijä, kun minua ei oikeastaan kiinnosta coneissa mikään muu kuin kunniavieraat (siis esim. joku mangaka, kirjoittaja, ohjaaja, ääninäyttelijä tms, joka on luonut tai ollut tekemässä jotakin anime-/mangasarjaa), taidekuja, myyntisali sekä kavereiden tapaaminen. :'D No, cosplay esitykset voisivat olla kivaa seurattavaa, mutta harmillisesti en ole nyt kumpanakaan vuonna ennättänyt niitä katsomaan. Josko seuraavassa conissa sitten...

  Mutta kyllä minusta jos maksaa rannekkeesta, on ihan yhtä arvokas kävijä kuin sellainenkin, joka käy koko ohjelmakartan läpi. Jos olisi ilmainen pääsy, niin siinä tapauksessa voisi olla enemmän pohjaa napista siitä, että ei käydä katsomassa ohjelmaa... mutta tosiaan, kun joutuu moisesta lystistä maksamaan, niin minusta on ihan oikeutettua osallistua vain sellaisiin juttuihin, jotka itseä oikeasti kiinnostaa ja jättää sellaiset huomiotta, mitkä ei kiinnosta. Vaikea sitä on moneen paikkaan yhdellä kertaa revetäkään, kun auttamatta osa ohjelmista menee päällekäin. :S

  Olisi kyllä outo con, jos ei cosplay-harrastajia näkyisi kulkemassa. Itse olen arka ottamaan kontaktia ihmisiin netissäkin, niin ainakin conissa pääsee sitten näkemään monenlaisia asuja ja fanittamaan lempparihahmoja. :3

  VastaaPoista
 4. Pakko kommentoida, koska tässä ollaan taas aivan hakosalla ja ulalla tekemässä kärpäsestä härkästä.

  Cosplayllä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miksi Frostbiteen tuli ikäraja. Ei oikeasti yhtään mitään. Pukuilijoita ei olla missään välissä haluttu pois tapahtumasta tai mistään coneista, ja älyttömän hyvä todiste siitä on juurikin se, että coneissa on niitä cosplay-kisoja ja -ohjelmaa. En ymmärrä, mistä tämä ajatus on lähtenyt.

  Frostbite on halunnut tavoittaa kohderyhmänsä eli ne ihmiset, jotka käyvät siellä olevissa ohjelmissa. Cosplay-kisat ja -ohjelmat ovat osa ohjelmatarjontaa, joten niissä käyvät ihmiset ovat jollain muotoa kohderyhmää. Oli pukua tai ei.

  Olen kirjoittanut aiheesta tekstin poikasen cosplayn näkökulmasta jo varsinaisen Frosti-hulabaloon aikaan ja suosittelen lukemaan tekstin, koska en ihan täysin halua tässä toistaa itseäni. Erityisesti suosittelen lukemaan 'Oikeasti?'-kuvan alta eteenpäin sekä kommentit, joissa myös tuolloinen pääjärjestäjä asiaa kommentoi.

  http://cosplaynepatoivo.blogspot.fi/2013/08/cosplay-on-oheistuote.html

  safir: Mitä luulet Helsingin Messukeskuksen vuokraamisen maksavan? Ja miten se vaikuttaisi pääsylippujen hintaan? Saati löytyisikö sieltä kunnon tiloja kaikentyyppisille ohjelmille, koska kaikkea ohjelmaa ei voida pitää yhdessä isossa tilassa. Luentosaleja ja työpajatiloja tarvitaa, että monentyyppistä ohjelmaa voidaan tapahtumissa pitää ja useampaa ohjelmaa samanaikaisesti. Cosplay on conien sivutuote, mutta missään muotoa sitä ei haluta pois coneista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En puhunutkaan cosplay harrastajista yleisesti, vaan puhuin siitä, miksi minä koen, etten ole sopiva kävijä näihin coneihin ja puhuin kokonaismääräisesti conien haluamisesta pysyä aihepiireissään. Varsinkin jos asiasta oikeasti aletaan valittamaan sillä, että miksi tietyn tyyppisissä coneissa näkyy jostain muusta aiheesta kiinnostunutta porukkaa. Ylipäätään kun viimevuonna valituksia tuli tyhjähköistä ohjelmasaleista muissa kuin cosplayaiheisissa ohjelmissa. Eli siis, että kun con on tiettyyn asiaan keskittyvä, eikä salipaikkoja täyty aiheita conin main aihepiiriä kuuntelemaan vaan ns. hengaajat, cossaajat ja kavereitaan tapaavat ihmiset vievät lippuja niiltä, jotka oikeasti olisivat menneet näitä ohjelmia kuuntelemaan.

   Mitenhän tämän nyt selittäisin että saisin ajatukseni sanoiksi. Se, että coniin tullaan vain sen pienen murto-osa ohjelman vuoksi, oli se sitten cossaaminen tai muu, on ilmeisesti ongelma conien järjestäjille. Varsinkin kun se murto-osa ohjelma tuntuu olevan kyseisen conin aihepiirin ulkopuolella. Sitä siis lähinnä, että miksi coniin pitää laittaa sellaista ohjelmaa, jos se on ongelma, että ihmiset tulevat vain sen ohjelman takia.

   Poista
  2. Fukka:
   Messukeskus-heittoani ei nyt välttämättä olisi tarvinnut ottaa kovin vakavasti ^^; Suomessa ei ehkä riittäisi resursseja sen skaalan anime-tapahtumien järjestämiseen vaikka kävijöitä löytyisikin että saisi koko paikan täyteen. Lähinnä ajatukseni oli tässä, että jos sisäänpääsyltään 20e maksavien conien kanssa tulee tappelua lippujen kanssa ja kränää siitä kenellä olisi tai ei olisi "oikeutta" osallistua coniin, niin mitä jos pääsylippu olisikin paljon kalliimpi, mutta varsinaista rajaa osallistujille ei olisi kun tilaa riittää. Tällöin mukaan pääsisivät niin ne jotka haluaisivat maksaa lipusta ohjelman takia, että ne jotka haluaisivat paikalle muista syistä. Kaikki olisivat tervetulleita. Minusta kaikilla lipun maksaneilla on kuitenkin tasavertainen oikeus olla mukana conissa huolimatta siitä mitä ovat siellä tekemässä :)

   Tällä hetkellä lippujen varaus tapahtuu nopeat syö hitaat -periaatteella, mutta ainahan lipunmyyntiä voisi koittaa rajata jotenkin tavoittamaan oikean "kohderyhmän" tarkemmin. Esim. voisi tehdä conin jossa on erilaisia "ohjelmapaketti"vaihtoehtoja joista voit lipun varauksen yhteydessä valita A, B tai C ja sitten conissa olet sitoutunut kulkemaan salista toiseen ihmismassan perässä valitsemasi ohjelman mukaisesti etkä saa poukkoilla minnekään tai sinut tullaan ohjaamaan heti oikeaan paikkaan. Puhdas ohjelma-coni niille jotka nimenomaan siitä ohjelmasta ovat kiinnostuneet, "hengaajat" tai "kohderyhmään kuulumattomat" eivät olisi viemässä lippuja.

   Chuigahan ei tässä postauksessaan edes puhunut siitä, että cossaajat haluttaisiin pois coneista vaan omasta mielipiteestään ja siitä että kokee ettei hän olisi "arvokas" conin kävijä jos ei välttämättä ole kiinnostunut kuin juuri niistä cosplay-aiheisista ohjelmista. Samasta aiheesta olisi voinut kirjoittaa millä tahansa muullakin kiinnostuksenkohteella. En itse ole edes cosplay-harrastaja, mutta koin samaistuvani Chuigan mietteisiin ja postaus pisti minut miettimään omaa "arvoani" osallistua coneihin. Chuiga tuskin tässä halusi mitään härkästä tehdäkään, vaan tosiaan pohti omaa kantaansa johon muut sitten esittivät omia pohdintojaan :)

   Poista
  3. Kiitos Safir, tuota juuri tarkoitin omalla mielipiteelläni. Ilmeisesti ilmaisen itseäni kuitenkin päin helvettiä kun ihmiset kirjoittavat juttuja "Kuinka Desucon vihaa cossaajia !!!1111". Sehän ei ollut pointti tässä jutussani ollenkaan.

   Poista
 5. Hmm... voi olla ehkä ihan hyvä etten ole lähiaikoina seurannut hirveästi mitään "virallista" kirjoittelua tai keskustelua coneista vaan mennyt sinne ja puuhannut mitä itseä huvittaa. Siten on jäänyt hyvä maku coneista ilman mitään jälkipyykkiä. ;3

  Minusta kyllä on aika hassua jos cossaajia ei coninjärjestäjien puolesta arvostettaisi, koska hehän ovat conien suola! Conit olisivat paljon tylsempiä ilman cossaajia, suuri osa huvista on katsella upeita pukuja ja bongata omia lempihahmoja!

  Kyllä niillä ei-cosplay-aiheisilla luennoilla ainakin joissa minä olen käynyt niin on ollut kuuntelijoita ihan kiitettävästi. Osassa jouduttiin jopa istumaan lattialla kun ei ollut tuoleja jäljellä. Ehkä pitäisi sitten miettiä että ovatko luentojen aiheet olleet kiinnostavia jos ne eivät ihmisiä vedä?

  Aika moni on valittanut tuosta tungoksesta ja "hengailijoista" mutta minustaon kyllä aikas itsestäänselvää että tällaisessa tapahtumassa on aina välillä hiukan tungosta. En ole itse kokenut sitä haitaksi, eikä sitä ainakaan ollut minusta niin paljon tässä 2015 Frostissakaan että olisin siitä häiriintynyt...

  VastaaPoista
 6. Vielä aloin miettiä sitä, mihin conit ovat nykyisin kehittymässä tai mihin niiden ehkä tulisi kehittyä... Olen itse aloittanut käymään coneissa vuodesta 2003 ja lienen tätä puhuttua "conien kohderyhmää" koska tykkään käydä ohjelmissa. Olen mielenkiinnolla seurannut myös miten eri-ikäiset ihmiset conittavat.

  Nyt lähiaikoina olen kuitenkin alkanut miettimään sitä, miksi ihmiset tykkäävät käydä coneissa ja miksi liput myydään jopa minuuteissa loppuun. Kyse on varmaan sellaisesta kulttuurimurroksesta, joka ei ulotu pelkästään coneihin. Me "aikuiset" jotka olemme tottuneet istumaan luennoilla, saatamme jaksaa istua siellä ja kuunnella. Nuoremmat sukupolvet, jotka ovat tottuneet siihen että asioita tapahtuu nopeasti ja vuorovaikutteisesti - ja ennenkaikkea sosiaalisesti, eivät näe luentojen joissa istutaan hiljaa paikallaan olevan se conien pääjuttu. Heille pääasia on se, että tavataan samoista asioista kiinnostuneita ystäviä ja vietetään heidän kanssaan hauska viikonloppu. Monesti nämä ystävät saattavat asua niin kaukana toisistaan, ettei heillä ole ehkä muuten mahdollisuutta tavata toisiaan. Con yhdistää ihmisiä ja minusta se ei ole mitenkään huono saavutus.

  Minusta kumpikaan näistä conittamisen tavoista ei ole toista huonompi. Tässä on kyse vaan hiukan sellaisesta sukupolvien välisestä kuilusta ehkä. :)

  Ymmärrän kyllä että järjestäjiä harmittaa jos osaan ohjelmista ei osallistuta, mutta toisaalta eikö con järjestetä kävijöitä varten myös? Innokkaampia kävijöitä taitavat kuitenkin olla ne cossaajat. Jos ohjelmia kuuntelemaan menevät ihmiset ovat kovin suruissaan etteivät saa lippuja niin ehkäpä heidän pitäisi vahdata lipunmyynnin alkamista samalla innolla kuin cossaajienkin?

  VastaaPoista
 7. Tarkoitus oli oikaista sitä suuntaa, mihin keskustelu täällä kommenteissa oli menemässä. Asioiden väärinymmärtämistä ja paisuttelua oli nähtävissä. Tämä keskustelu käytiin jo alkuperäisen Frosti-hälinän aikaan.

  Mitä tulee conien järjestämiseen ja lippujen hintoihin sun muihin; vähän realiteettaja peliin. Mikä kaikki on oikeasti mahdollista toteuttaa ja mitä ei? Ilmaistapahtumista on luovuttu monista syistä. Yksi painava syy on varmasti se, että lipunmyyntirahoilla on mahdollista järjestää monipuolisempi ja laadukkaampi tapahtuma kokonaisuutena. Kaikki ei ole niin mustavalkoista.

  Tämän enempää en jaksa tästä aiheesta jauhaa, koska tämä keskustelu on käyty jo monessa eri paikassa ja on kohtuu typerä.

  Chuiga: Kuten jo mainitsin: jos käyt conin tarjoamissa ohjelmissa, olivat ne cosplay-aiheisia tai eivät, olet jollain tasolla conin kohderyhmää. Tällöin ongelma on omassa suhtautumisessasi siihe, että riittääkö se vai ei. Kaikissa ohjelmissa ei tarvitse ravata. Toiset löytävät enemmän mieleistä ohjelmaa kuin toiset.

  VastaaPoista
 8. Vaikka tekstisi pääpointti ei ollut se, että Desucon vihaisi cossaajia, en kyllä siltikään ymmärrä pääajatustasi siitä, miksi cosplay olisi missään tapahtumassa yhtään sen vähemmin arvostettu ohjelman muoto. Jokaisessa conissa on syystäkin se aihealue rajattuna, joka valikoi sitä kautta ohjelmavalikoimansa - osa coneista noudattaa sitä tiukemmin kuin muut, mut siitä huolimatta jos cosplayta väheksyttäisiin coniohjelmantarjonnassa, ei meillä olisi näytä cosplaykisoja muun ohjelman rinnalla. Kyllä mä sen ymmärrän, jos nyppii kun omassa lempparitapahtumassa ei ole tarpeeksi sellaista ohjelmaa, joka kiinnostaisi itseensä - olen itse kiinnostunut enemmän katutyylipainotteisesta ohjelmasta, mutta esimerkiksi koska Desucon on nimenomaan anime- ja mangatapahtuma jos haluaisin nähdä tästä aihealueesta paneeleja yms. täytyisi sen sisällön liittyä jollain tavalla edellämainittuihin.

  Sit onkin hyvä miettiä, että kannattaako mennä sellaisiin tapahtumiin, jossa ei löydy sitä itseään kiinnostavaa ohjelmaa, jos kerta tykkää käydä katsomassa niitä yleisen hengauksen sijaan - kenenkään conin järjestäjän velvollisuus ei ole muuttaa yhtäkkiä tapahtumansa konseptia esimerkiksi juuri animumangasta cosplayconiksi koska se sattuu kiinnostamaan enemmän tiettyä ihmisryhmää. Jos asiaan haluaa muutosta, voi yrittää vaikuttaa asioihin järkkäämällä itse sitä ohjelmaa, joka eniten itseensä kiinnostaa TAI järkätä samantien sellaisen conin, joka pääteemoiltaan sisältäisi ohjelmankin puolesta niitä asioita, joista on itse kiinnostunut.

  Pidän tätä väitettä muutenkin absurdina, koska mielestäni edelleenkin coneihin kerääntyy massaa nimenomaan cossikisojen ja cossauksen takia, ja sen tiedostaa mielestäni järkkääjät varsin hyvin. Tietty tällanen ilmiö saattaa synnyttää sellasta nurinaa kuin että ihmisiä ei käy tarpeeksi katsomassa puheohjelmaa, mut so what? Kävijänä sulla on oikeus tasan itse päättää, mitä teet tapahtumassa ja mitä menet katsomaan eikä siihen ole tapahtuman järkkääjillä mitään sanottavaa (kunhan se ei siis riko yleisiä järjestyssääntöjä).

  Ja mitä tulee tähän Frostbiten ikärajasäännökseen, pidän edelleenkin naurettavana sitä paskamyrskyä mikä siitä syntyi. Suomessa järkätään todella paljon jo nytkin coneja pitkin vuotta, joten vaikka yksi talviconi jäisi välistä voi sitten osallistua senkin edestä muihin. Muutenkin tää keskustelu joka käytiin aikoinaan kyseisestä ikärajasäädöksestä muistuttaa jo liikaa siltä, että alettaisiin jakamaan porukoita elitisteihin ja niihin muihin jotka kokee olevansa elitistien syrjimiä - musta missään vaiheessa ei olla erikseen alettu jaottelemaan ketkä on "kunnollisia" conikävijöitä ja ketkä sitten tätä pohjasakkaa.

  Huolimatta tästä varsin skeptisestä sanavuodatuksesta toivottavasti tulevista coneista alkaisi löytymään sinua miellyttävää puheohjelmaa. Aina voi laittaa kävijäpalautetta coneille, mikäli jokin asia jäi askarruttaan, ne on olemassa ihan syystäkin.

  VastaaPoista